Taas kerran olen sortunut lueskelemaan kirjaa Just For Fun, ko. kirjahan kertoo Linuksen lapsuudesta, nuoruudesta ja siinä sivussa Linux-käyttöjärjestelmän synnystä. Olen ko. opuksen myös aiemmin (n. vuosi sitten) lukenut ja jo silloin se herätti kunnioitusta Linusta kohtaan. Tällä kertaa kirjan asiat eivät loppujen lopuksi tunnukaan niin ihmeellisiltä, ei siinä että minä mitään samankaltaista saisin aikaiseksi, en todellakaan, olen valovuosien päässä tuosta tasosta, mutta jostakin syystä asiat hahmottuvat tällä kertaa paljon paremmin. Olenko nörtti ? Pöydälläni on cola-juomaa, tai oli, asensin viikonloppuna C-kielen kääntäjän koneelleni ja olen tosissani harkinnut jonkin C-kielisen ohjelmointiprojektin aloittamista, taidan todellakin olla nörtti, hmm... tosi on että ajoittain kirjassa esiintyvät Linuksen "piirteet" ovat jokseenkin samoja mitä meikäläisestäkin löytyy; sukat sandaaleissa, lasittunut katse monitorissa (kun jokin ongelma on ratkaistava), yms... Aikusten oikeasti, kai mä sitte oon nörtti, niin se kyllä avopuolisokin nimittelee, toisaalta, sehän on arvonimi :D

Niin ja tuo kumarrus Linukselle ei siis ole mitään palvontaa (uskovaisena miehenä emme epäjumalia palvo :D). Kuitenkin arvostus Linusta ja hänen työtään kohtaan on suuri. Luulen että Linuksen työ (Linux) on nykypäivänä usein väärin ymmärretty, useimmat "normaalikäyttäjät" jotka käyttävät Linux:a graafisessa ympäristössä (KDE, Gnome...) eivät käytännössä edes tiedä mitä Linus on tehnyt. Graafinen käyttöliittymä kun on kaukana Linuksen työalueesta joka on pääasiassa Linux:n ydin (kernel), joka siis on käyttöjärjestelmän ydin jonka ympärille koko systeemi rakentuu. Moni vetääkin graafisessa ympäristössä vääriä johtopäätöksiä jolloin "Linux on huono, ei se Linus mitään osaa" tms... Tosiasiassa kun useimmiten ollaan tällöin tutustuttu vain graafiseen käyttöliittymään, toki se on nykypäivänä olennainen osa tietokonetta, mutta kannattanee muistaa että Linux on tuhansien hakkereiden (hyvässä mielessä) yhteensovittama paketti jota kuka tahansa voi muutella/korjailla (jos osaa) tarpeen mukaan. Linux ei ole mikään laboratorien betatesteistä asiakkaiden painostuksesta hätäisesti ulos työnnetty järjestelmä kuten valitettavasti uudelle Redmondin viritelmälle näyttää käyvän.

Linux kuten moni muukin käyttöjärjestelmä perustuu Unix:iin eli käytännössä se on Unix-klooni (ei Windows-klooni, kuten eräskin visailuohjelma vastauksessaan väitti), ehkä graafisista käyttöliittymistä KDE muistuttaa eniten Windows:a, siihenhän halutessaan voi tehdä tyylin jolla se saadaan lähes täydellisesti Windows:n kaltaiseksi. Mutta Windows:iin Linux:a ei voi verrata hyvällä tahdollakaan, järjestelmät kun on tehtykin ihan eri käyttötarkoituksiin.

Itse käytän tällä hetkellä molempia käyttöjärjestelmiä, "käyttökoneeltani" löytyy Win XP Pro FI ja Ubuntu Linux, palvelinkoneiltani löytyy Ubuntu Linux ja Fedora Core 3, kokemusta on muistakin Linux Distroista, pikaisesti listattuna Debian, Mandrake (nyk. Mandriva), Trustix ja RedHat 5 ja 6 ovat ainakin jollakin tasolla kaikki tuttuja. Uusin tuttavuus on Ubuntu, joka siis on Debianiin pohjautuva distribuutio ja joka vaikuttaa tähän mennessä parhaalta distribuutiolta johon olen törmännyt. Okei Debian sinänsä on jo todella hyvä, mutta kuten Ubuntun iskulausekin toteaa (Linux for human beings) eli Linux ihmisolennoille, tämä tarkoittaa että Ubuntua on normaalinkin käyttäjän helpohko käyttää, itse en tästä ominaisuudesta niinkään välitä koska joudun joka tapauksessa käyttämään paljon perinteistä tekstipohjaistakin Linux:a noissa palvelimen ylläpitotoimissa, sitä paitsi olen suosiolla jättänyt X:n (Linuxin graafinen osa (mikä piru sen virallinen nimi on :D)) asentamatta palvelimille koska sitä ei niissä tarvitse.

Huhhuh sanoi paavi huussissa, tulipas tekstiä, ihan puolivahingossa. Ehkä tuo kertoo jotakin siitä missä arvossa pidän Linux:a ja Unix-pohjaisia käyttöjärjestelmiä, kuten Linuskin tuumasi "Jos verrataan käyttöjärjestelmiä kieliin niin Unix on kuten normaali länsimainen kieli jossa on kirjaimet joita voidaan laittaa peräkkäin muodostaen näin sanoja lähes äärettömästi näistä sanoista voidaan sitten muodostaa lauseita, Windows on kuten kiina tms... kieli jossa käytännössä on sanoja tai käsitteitä joista muodostetaan lauseita" Eli Unix on käytännössä rikkaampi ja monipuolisempi kuin Windows. Unix:ssahan kaikki perustuu prosesseihin, siinä on tiedostot ja prosessit, kaikki mitä Unix:ssa tapahtuu on prosesseja... tämäkin hieno lausahdus tuosta kirjasta (Just For Fun, Linus Torvalds, David Diamond)